Το χωριό μας

Το Νεοχωράκι είναι ένα μικρό χωριό 700 κατοίκων και βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Θήβας. Οι κάτοικοί του είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες και ασχολούνται με την καλλιέργεια και τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Νεοχωρακίου δεν είναι γνωστή ωστόσο πληροφορίες μας λένε ότι ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας. Το παλιό χωριό λεγόταν Παλιοχώρι και καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Ήταν χτισμένο στην τοποθεσία απέναντι από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού από τη μεριά της Θήβας.Οι κάτοικοι που απέμειναν, επτά οικογένειες, κτηνοτρόφοι, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία Λιέδεζα (τείχος στην αρβανίτικη διάλεκτο).Το σημερινό χωριό παλιά ήταν δάσος. Το Παλιοχώρι όταν έφυγαν οι Τούρκοι, ο πασάς των Τούρκων το πούλησε στον Διονύση Παπαθεοδώρου στη Θήβα. Αργότερα αναγκάστηκε να παραχωρήσει ένα μέρος των κτημάτων στους κατοίκους του καινούριου χωριού που ονομάστηκε Νεοχώρι.

 Οι πρώτοι κάτοικοι του καινούριου χωριού ήταν η οικογένεια Κόκεζα η οποία κατοικούσε στο χωριό Λιέδεζα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν από την Ήπειρο τρεις οικογένειες ονόματι Κατσέλη και εγκαταστάθηκαν στο χωριό.

Αργότερα εγκαταστάθηκε στο χωριό ο οπλαρχηγός Γεώργιος Κοροπούλης ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Γιάννη Κατσέλη.

Ο γιός του Αναστάση Κατσέλη πήρε για γυναίκα του την κόρη κάποιου Βυλλιώτη που κατοικούσε στο χωριό Δαριμάρι (Δάφνη). Κοντά στην κόρη όμως ήρθε και ο πατέρας και εγκαταστάθηκε στο χωριό.

Τα ονόματα Κατσέλη, Κοροπούλη και Βυλλιώτη είναι αυτά που συναντιούνται πιο πολύ στο χωριό μας. Οι οικογένειες οι οποίες ήρθαν μετά είναι πολύ πρόσφατες.

Το χωριό μας ανήκει στην επαρχία Θηβών και συγκεκριμένα στο Δήμο Θηβαίων. Η επαρχία Θηβών βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Βοιωτίας. Οι δυο πεδιάδες, των Θηβών και της Τανάγρας, θεωρούνται από τις πιο εύφορες. Παράγει όσπρια, κριθάρι, καλαμπόκι, καπνό, πατάτες, καρότα, λάδι κ.α. Η κτηνοτροφία της περιορίζεται στα ορεινά μέρη. Στην περιοχή της τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί αξιόλογη βιοτεχνία και βιομηχανία.

 Η πόλη της Θήβας έχει αρχαιότατη ιστορία , γιατί χτίστηκε στα πολύ παλιά χρόνια. Ιδρυτής της κατά τη μυθολογία. είναι ο Κάδμος, εγγονός του Ποσειδώνα, από τη Φοινίκη, ο οποίος γύριζε παντού για να βρει την αδελφή του την Ευρώπη, που την είχε αρπάξει ο Δίας. Απ’ αυτόν ονομάστηκε η ακρόπολη της Θήβας Καδμεία..

Αργότερα την κατέλαβαν οι Λαβδακίδες, αλλά γρήγορα την χτύπησε η δυστυχία. Ο Λάιος, διάδοχος του Λαβδάκου, δολοφονήθηκε από το γιο του τον Οιδίποδα που δεν τον γνώριζε. Στις πύλες της Θήβας εμφανίστηκε μια Σφίγγα, τέρας που καταβρόχθιζε όσους περαστικούς δεν μπορούσαν να λύσουν τα αινίγματά της. Ο Κρέων, διάδοχος του Λάιου, υποσχέθηκε τότε το χέρι της αδελφής του Ιοκάστης, μητέρας του Οιδίποδα, σε όποιον θα απάλλασσε τη χώρα από το κακό αυτό. Έτσι ο Οιδίποδας παντρεύτηκε την ίδια του τη μητέρα, χωρίς να το γνωρίζει, πράγμα που προκάλεσε την οργή των θεών εναντίον της Θήβας.

 Στη μυκηναϊκή εποχή, η Θήβα γνώρισε μεγάλη ακμή. Στα χρόνια εκείνα, προστατευόταν με ισχυρά τείχη που είχαν επτά πύλες και γι’ αυτό ονομαζόταν Επτάπυλος. Πολλές φορές ανταγωνίστηκε την ισχύ της Αθήνας και γι’ αυτό πήγε με το μέρος των εχθρών της, κυρίως με τους Σπαρτιάτες, τους οποίους βοήθησε κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Μεταξύ 371 και 362 π.Χ. η Θήβα ήταν η ισχυρότερη ελληνική πόλη. Το 338 π.Χ. υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Φιλίππου, ενώ το 335 π.Χ. καταστράφηκε εκ θεμελίων από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Κάσσανδρος ξανάχτισε την πόλη το 316 π.Χ. , αλλά και εξακολούθησε να δέχεται πλήγματα ώσπου καταστράφηκε και πάλι από τον Ρωμαίο ύπατο Σύλλα.

Στους βυζαντινούς χρόνους ξαναγνώρισε ευημερία, αλλά το 1205 την κατέλαβαν οι Φράγκοι και την κατέκτησαν έδρα του δουκάτου των Αθηνών.

 

 

Το χωριό μας

Το σχολείο

Οι μαθητές

Το Νηπιαγωγείο

Αξιοθέατα της περιοχής μας

Μια έρευνα μας

Σκεφτήκαμε και γράψαμε

Τα Νέα μας

Εκδηλώσεις

Αλληλογραφία

Δημιουργίες μαθητών

Σελίδες WEB

Αρχική σελίδα